Het is heel normaal om je hond te trainen. Samen leuke spelletjes te doen en het verbetert de relatie tussen mens en dier. Basis comando’s als zit, lig, af en blijf zijn ook nog eens heel handig in het dagelijks leven.

Katten? Die krijg je toch niets geleerd.

Maar hoe zit het nou met katten. Die doen toch wat ze willen die krijg je echt niets geleerd. Ook katten kan je goed trainen. En let wel! Ik heb het natuurlijk niet over circusachtige trainingsmethodes. Nee hoor. Trainen met je kat kan heel leuk zijn en het is juist een goede mentale bezigheid voor je kat. Naast dat je de kat leuke dingen kan leren, zoals zit, high five of over een parcours heen kan je de kat ook praktische dingen leren zodat het makkelijker wordt om de nageltjes te knippen of een vlooienpippetje op te doen.

Wat heb je daar nou voor nodig? Niet veel.

Het belangrijkste is de beloning. Je moet weten waar je kat iets voor wilt doen. Iets wat het gedrag doet toenemen. Veel katten gaan voor een lekker snoepje, andere vinden aandacht veel leuker, of even spelen. Om effectief te belonen moet je snel zijn. De beloning moet gelijk volgen op het juiste gedrag. Dat is best moeilijk. Om dit makkelijker te makken kan je gebruik maken van een tussenstap zoals een clicker. Click betekent –> er komt een beloning aan. Zo heb je iets meer tijd om je kat van een beloning te voorzien. Zorg ervoor dat de trainingssessies niet te lang duren en hou dat je niet teveel ineens wilt leren.

Om het allemaal wat duidelijk te maken zal ik jullie in de loop van de tijd meenemen in het trainingsproces van één van mijn eigen katten Sonata.

Sonata is een Europeese korthaar en drie jaar. Ze is gevonden rond twee weken oud met hevige niesziekte, daar heeft ze haar waasje over het oog van overgehouden, en in een gastgezin opgegroeid. Toen ze oud genoeg was om geadopteerd te worden is ze naar het asiel gegaan, wachtend op haar gouden mandje. Wij hebben haar geadopteerd toen ze vijf maanden oud was. Ze is een klein stresskipje. Ze vindt veel eng en leren vind ze erg moeilijk, ze begrijpt het concept kattenluikje nog steeds niet. Sonata zal moeten leren om te leren. Om te trainen maak je ook gebruik van de diverse leerprincipes. Hierover later meer.

trainen (1 van 1)-2

Sonata. Onze te trainen kat.

Benodigdheden:

  • Een kat
  • Iets lekkers
  • Een clicker.

Sonata zal eerst moeten leren dat CLICK een beloning betekend. Om dit te leren ga ik hier eerst mee aan de slag. CLICK en vervolgens iets lekkers geven.

ORIJEN-original-cat-treat-lg

De gebruikte snoepjes. Makkelijk te geven.

De eerste paar pogingen gingen nog niet heel goed. Dit was te verwachten. Ze schrikt namelijk erg snel. Helaas was ook het gedempte geluid nog iets te veel van het goede. CLICK –> snel de trap af (ik wil haar nog niet in een afgeschermde ruimte trainen zolang ze nog niet op haar gemak is). Om het geluid nog iets te dempen heb ik het in een washandje gedaan. Dit heeft een aantal pogingen geduurd voordat haar angst voor het vreemde geluid afnam.

Les 1:

Ik begin eerst met een snoepje om te kijken of ze genoeg trek heeft voor een trainingssessie. Als ze erg happig is click ik met de CLICK en geef haar een snoepje. Ik hou de clicker nog op een behoorlijke afstand, dat scheelt toch weer iets in het geluid. Vandaag begint ze het door te krijgen. Ze eet het snoepje en kijkt me aan. “Komt er nog meer?” Een goed teken. Dit doe ik nog vier keer. Dan is het genoeg voor vandaag, stoppen zolang het nog goed gaat. Even kriebelen op haar koppie. Wat een brave kat!

pvi-clix-multi-clicker-01

De gebruikte clicker welke iets in geluid te dempen is

ondertekening blog