Je kat is bij de dierenarts geweest. Bijvoorbeeld voor een kleine ingreep/operatie of misschien wel een opname van een paar dagen. Blij neem je het dier weer mee naar huis. Maar de feestvreugde stopt al snel als blijkt dat de thuisgebleven kat blaast en gromt naar de arme patiënt.

Vreemd? Nee eigenlijk niet

Katten communiceren door geuren, zo herkennen ze elkaar. De kat die bij de dierenarts is geweest ruikt nu heel anders. Ontsmettingsmiddel, medicatie, angst, het zijn allemaal geuren waardoor het kan zijn dat de thuisblijvende kat de patiënt niet meer herkend. Het maatje van vroeger is nu een vreemde indringer. De kat is van nature een territoriaal dier, plotselinge indringers moeten dan ook verjaagd worden. Het begint bij blazen en grommen maar als je niet ingrijpt wordt het alleen maar erger. Een levenslange vriendschap kan voor altijd verpest worden.

Is dit te voorkomen? Jazeker!

Voordat je de kat op mag halen van de dierenarts richt je een tijdelijk kamertje in. Zorg dat het er lekker warm kan worden zodat de kat niet afkoelt, na de narcose kan de kat zichzelf namelijk niet zo goed warm houden. Als de kat een favoriet mandje heeft waar hij graag in ligt leg deze dan in het kamertje, eventueel met een warme kruik. Het eigen mandje heeft meer voordelen. De geur van de kat zit al volop aan deze mand. Als de kat in zijn eigen geur gaat liggen helpt dat weer om sneller ‘herkend’  te worden door de andere katten. Zorg er ook voor dat de kat nergens op kan springen. Katten zitten graag hoog maar door hun wankele staat willen we natuurlijk niet dat ze ergens af kunnen vallen. Vergeet ook geen vers water en een kattenbak. Vertrouw je er niet op dat je je kat veilig in het kamertje alleen kan laten, ga er dan bij zitten maar laat de kat wel zo veel als mogelijk met rust. Creëer een plekje voor jezelf, neem desnoods een boek mee om te lezen.

Lekker warm in een holletje

Lekker warm in een holletje

Geur verzamelen

Heeft de kat geen favoriete ligplek of wil de kat er nu juist niet in liggen? Wees hier op voorbereid door de geur vooraf te ‘verzamelen’ . Dit kan je doen door met een doekje over de kat te wrijven. Vergeet vooral niet de wangen en staartaanzet van de kat. Dit zijn een aantal van de plekken waar geurklieren zitten die feromonen afscheiden. Bewaar dit tijdelijk in een luchtdicht zakje. Als de kat weer een beetje bijgekomen is van de narcose kan je de kat weer aaien met de doekjes met zijn eigen geur. Het helpt ook als de kat zich weer een beetje wast, door het wassen verdeelt de kat zelf weer zijn eigen geur over zijn lichaam. Zodra de kat zich weer wat beter en ontspannen voelt en niet meer zo wankel is, kan je voorzichtig de katten weer bij elkaar laten. Hou de reacties van de katten goed in de gaten en laat ze vooral nog niet alleen.

Volg verder goed de instructies op die je mee hebt gekregen van de dierenarts.

ondertekening blog