Verhuizen voor een kat kan zeer stressvol zijn. Het zijn territoriale dieren en hechten erg aan hun omgeving en dagelijkse routine. Door een verhuizing zijn ze al hun bekende plekjes en geurtjes kwijt. Om het zo goed mogelijk te laten verlopen is een goede voorbereiding belangrijk. Hierbij zal ik wat tips en handigheidjes geven om het voor jullie beiden, eigenaar en kat, zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De voorbereiding

Is uw kat gechipt, geef op tijd uw verhuizing door. Is uw kat nog niet gechipt? Gelijk regelen, inclusief de verhuisdatum met het nieuwe adres. Ook handig is een halsbandje met een kokertje. Hierin stop je het oude en nieuwe adres met de datums en telefoonnummer.  Zet ruim van te voren een goed stevig reismandje in de woonkamer. Leg er een lekker dekentje in, gooi er af en toe wat snoepjes in en/of spray het met wat feliway spray. De kat gaat het zo een lekker ligplekje vinden. Op het moment dat de kat daadwerkelijk in het reismandje moet naar zijn toekomstig huis is hij omringt met zijn eigen geur.

Vergeet tijdens het inpakken uw kat niet. En dan bedoel ik niet om uw kat in te pakken maar om tussendoor fijn samen te spelen en laat hem gerust gebruik maken van een verhuisdoos. Katten zijn tenslotte dol op dozen.

kattengedrag verhuizen-1

De kat helpt graag een beetje mee met het inpakken van een doos

Zorg een aantal dagen van te voren voor een eigen kamertje. Sluit deze nog niet af maar zet er wel steeds meer van zijn eigen spulletjes in. Inclusief krabpaal, kattenmandje, eten, drinken etc. Dit wordt de plek waar de kat op de verhuisdag verblijft. Zorg er ook voor dat er in het nieuwe huis ook zo’n kamertje beschikbaar is. Hang alvast een feliway in het stopcontact. Als de kamer geverfd moet worden doe dit dan zo snel mogelijk en goed luchten zodat de verflucht weg is.

De dag zelf

Op de dag zelf, of misschien beter de avond ervoor, gaat de kat in zijn aparte kamertje met al zijn eigen spullen en geurtjes. Sluit de deur af en plak iets op de deur zodat iedereen weet dat deze kamer verboden terrein is.
Als heel de inboedel is verhuist en de hectiek voorbij is, is het tijd om de kat te verhuizen. Eerst de kat in het reismandje en daarna de kamer leegruimen. In het nieuwe huis gaan eerst de kattenspulletjes in de kamer en daarna de kat los. Geef de kat de tijd om de ruimte te verkennen en zijn eigen spullen te herontdekken. Plak ook hier weer wat op de deur dat de deur dicht moet blijven. Natuurlijk kunt u wel de kamer in voor eten en drinken en de nodige aandacht en speelmomentjes.

Na de verhuizing

Zodra de verhuizing achter de rug is en de kat ook rustig en wat gewend is in zijn tijdelijke verblijf is het tijd om de kat de rest van het huis te verkennen. Probeer dit in stapjes, bijvoorbeeld per kamer of per verdieping. Laat de kat ook zien waar hij eten, drinken en de kattenbak kan vinden. Laat voorlopig zeker een kattenbak, een mandje, waterbakje etc in zijn tijdelijke vertrek staan. Als het hem allemaal te veel wordt weet hij deze in ieder geval te vinden.

Extra tips als de kat een buitenkat is

Laat de kat minstens een dag van voor de verhuizing niet naar buiten gaan. Laat de kat in zijn nieuwe huis zeker een aantal weken binnen. Probeer daarna langzaam aan samen, doe de kat bijvoorbeeld een tuigje om, aan de omgeving te wennen. Misschien wil hij alvast wat geuren afzetten zodat het later allemaal wat meer vertrouwd is als hij alleen op stap gaat.

Hopelijk wordt met deze tips de verhuizing voor de kat wat aangenamer zodat jullie een mooie start kunnen maken in het nieuwe huis.

ondertekening blog